Pytania i odpowiedzi
zadane podczas naszych webinarów

ZOBACZ ODPOWIEDZI:

Zdalne zarządzanie komputerami
Ochrona Przed Wyciekiem Danych
Zastosowanie sztucznej inteligencji w zarządzaniu i bezpieczeństwie IT
Zapisz się do newslettera

Zdalne zarządzanie komputerami

  1. Jak wygląda aktualizacja oprogramowania zainstalowanego na końcówkach, w przypadku pracy poza firmową siecią. Np. zdalna praca pracowników.
    Odpowiedź: Aktualizacja oprogramowania eAgent odbywa się w pełni automatycznie.
  2. Czy komputer przed zdalną instalacją (polecenie zainstaluj zdalnie) wymaga konfiguracji?
    Odpowiedź: Przed wysłaniem polecenia „Zainstaluj zdalnie” komputer powinien zostać odpowiednio skonfigurowany. Jeśli na komputerze jest zainstalowany komponent eAgent, konfiguracja może zostać przeprowadzona z konsoli systemu eAuditor.
  3. Czy istnieje możliwość ustawienia kilku portów komunikacyjnych jednocześnie? Czy trzeba trzymać się tylko jednego portu?
    Odpowiedź: Domyślnym portem jest 8895. Można jednak wykorzystać inne porty do komunikacji pomiędzy komponentami.
  4. Ile czasu zajmuje podstawowa konfiguracja systemu?
    Odpowiedź: Konfiguracja zostaje przeprowadzona przez technika podczas wdrożenia systemu. Cała operacja zajmuje ok. 1 – 2 godziny.
  5. Nasza firma korzysta z DirectAccess. Czy to wystarczy aby oprogramowanie klienckie połączyło się z serwerem?
    Odpowiedź: Tak. System eAuditor może działać również w sieciach opartych o DirectAccess. Jedynym wymogiem jest odblokowanie portu do komunikacji eAgent – eServer.
  6. A co w przypadku gdy komputer z agentem nie łączy się przez bardzo długi czas? Jak radzi sobie z miejscem na dysku?
    Odpowiedź: Do komponentu eAgent zostało wbudowane narzędzie, które pozwala na kompresowanie logów. Dzięki kompresji wykorzystanie dysku jest ograniczone do minimum.
  7. Czy prezentowane VNC umożliwia szyfrowanie połączenia?
    Odpowiedź: Wykorzystywane przez nas VNC pozwala na szyfrowanie połączenia. Dzięki zastosowanym rozszerzeniom administrator może wybierać spośród dwóch metod szyfrowania.
  8. Czy pracownik widzi, że łączymy się do niego przez VNC?
    Odpowiedź: Użytkownik może zostać powiadomiony o podłączeniu administratora. Dodatkowo administrator ma możliwość przejęcia kontroli nad myszką i klawiaturą.
  9. W związku z obecną sytuacją nasi pracownicy pracują z domu na firmowych laptopach, czy blokowanie USB będzie działać jeśli komputer nie połączy się z systemem ? np. z powodu braku Internetu.
    Odpowiedź: Zastosowane w komponencie eAgent mechanizmy zadziałają również w przypadku braku połączenia. Połączenie z systemem będzie niezbędne po wprowadzeniu zmian w tzw. „białej liście”, eAgent otrzyma nową listę dopiero po połączeniu z eServerem.
  10. Czy jest możliwość wysyłania powiadomienia/ informacji o zdarzeniach krytycznych w wiadomości e-mail?
    Odpowiedź: Tak, eAuditor może wysyłać takie powiadomienia.
  11. Jest możliwość powiadamiania o następnych webinariach, jakiś newsletter?
    Odpowiedź: Oczywiście – zachęcamy do zapisania się do newslettera na stronie eauditor.eu/webinar/
  12. Jak wygląda pod względem RODO monitorowanie pracownika za pomocą VNC bez jego wiedzy? Czy wystarczą odpowiednie polityki w dokumentacji?
    Odpowiedź: Monitorowanie pracownika musi być ujęte w odpowiednich dokumentach i politykach, które muszą być przestawione pracownikom.
  13. Czy jest możliwość wysyłki raportu ze szkoleń w wiadomości e-mail?
    Odpowiedź: System pozwala na wysyłanie raportów ze szkoleń. W obecnej wersji mamy 6 raportów w systemie LMS.
  14. Czy nagranie będzie gdzieś udostępnione? niestety nie mogłem uczestniczyć od początku.
    Odpowiedź: Nagranie zostanie udostępnione dla klientów BTC w konsoli administracyjnej w zakładce Aktualności.
  15. A co jak wiadomość się zapętli i po mimo potwierdzenia przeczytania nadal się wyświetla?
    Odpowiedź: eAgent został zabezpieczony przed takim działaniem. Jeśli do tego doszło proszę o kontakt z naszym działem technicznym [email protected]
  16. Czy system pozwala na instalacje na eAuditora na Linux?
    Odpowiedz: eAuditor powinien być zainstalowany na serwerze z systemem Windows. eAgent może zostać zainstalowawszy na Windows, MacOS i Linux.
  17. Interesuje mnie też, czy VNC jest wspierane na MacOS i Linux?
    Odpowiedz: Wykorzystywane w eAuditorze VNC pozwala na instalacje na systemach Windows, MacOS i Linux.
  18. Czy możemy ustawić tak, że dana aplikacja jest zabroniona na komputerze?
    Odpowiedz: Oczywiście, możemy wybrać aplikacje „zalecane” lub „zabronione” – w przypadku zainstalowania aplikacji zabronionej lub odinstalowania aplikacji zalecanej – administrator otrzyma stosowny komunikat.
  19. Czy system wymaga licencji Javy – Oracla?
    Odpowiedz: Nie wymagamy dodatkowej płatnej licencji przy korzystaniu z systemu eAuditor V7 WEB.
  20. Dużo czasu zajmuje zainstalowanie systemu do testów i czy mogę to zrobić w środowisku wirtualnym?
    Odpowiedz: Standardowa instalacja systemu eAuditor V7 WEB zajmuje ok. 1h – jednak finalny czas, zależy od możliwości technicznych komputera, sieci czy serwera.
  21. Jaka baza danych jest wykorzystywana w systemie?
    Odpowiedz: Korzystamy z MS SQL Server.
  22. Czy system pracuje też na bazie Express?
    Odpowiedz: Oczywiście, mamy możliwość instalacji na bazie płatnej jak i bezpłatnej.
  23. Czy do tworzenia raportów muszę zainstalować jakieś dodatkowe komponenty?
    Odpowiedz: Nie wymagamy dodatkowych komponentów do tego aby tworzyć czy generować raporty.
  24. Jakie ograniczenia ma wersja testowa?
    Odpowiedz: Wersja testowa nie ma żadnych ograniczeń jeżeli chodzi o funkcjonalności. Ma jedynie ograniczenia odnośnie czasu testów i ilości komputerów na których eAgent jest zainstalowany. Jeżeli są Państwo zainteresowani testami – prosimy o kontakt przez stronę https://www.eauditor.eu/kontakt/
  25. Czy pomagacie w konfiguracji harmonogramu dla tego agenta?
    Odpowiedz: Oczywiście, nasz Centrum wsparcia technicznego chętnie pomoże i odpowie na każde pytanie.
  26. Czy system można zainstalować na bazie darmowej?
    Odpowiedź: Mamy możliwość wykorzystania MS SQL Server Express – w tym przypadku największym ograniczeniem jest pojemność ograniczona do 10 GB.
  27. Czy system można zainstalować na Linuxie?
    Odpowiedź: W obecnej wersji mamy możliwość instalacji jedynie na systemach Windows. Inne nasze systemy jak eHelpDesk i RODOprotektor mogą pracować na Linux.
  28. A czy można zainstalować system lub agenta na Linuxie?
    Odpowiedź: „Serwer” musi zostać zainstalowany na systemie Windows – mamy jednak eAgenta na Linux i macOS.
  29. Czy użytkownicy mogą komunikować się pomiędzy sobą? jak w teams czy slack.
    Odpowiedź: Komunikator pozwala na komunikacje Administrator – Użytkownik.
  30. Czy system można przetestować za darmo?
    Odpowiedź: Oczywiście, po kontakcie z naszym działem handlowym ustalimy szczegóły testów.
Sprawdź inne nasze wydarzenia

Ochrona Przed Wyciekiem Danych. Warsztaty z cyberbezpieczeństwa

  1. Skąd mogę pobrać agentów?
    Odpowiedź: Instalator eAgent w postaci pliku .msi, jest dostępny w konsoli systemu po kliknięciu ikony eAuditor
  2. Jaka baza jest wykorzystywana w waszym systemie
    Odpowiedź: W obecnej wersji wykorzystujemy MS SQL Server (wszystkie wspierane przez MS wersje).
  3. Czy alerty są wysyłane na email?
    Odpowiedź: Na email możemy wysyłać następujące informacje o zmianach:

    • Parametr lub parametry S.M.A.R.T przekroczyły dozwolone wartości,
    • Wykryto niezgodność ze schematem oprogramowania (sprawdzane po zidentyfikowaniu aplikacji),
    • Wykryto nowe oprogramowanie,
    • Wykryto problem z usługą systemu Windows,
    • Wykryto zmianę w WMI,
  4. Ile zajmuje pełne wdrożenie tego systemu?
    Odpowiedź: Sama instalacja systemu zajmuje ok 60 min. Czas wdrożenia jest trudny do oszacowania z uwagi na instalacje eAgenta na wszystkich komputerach. W infrastrukturze składającej się z kilku tysięcy komputerów wdrożenie może zająć nawet kilka tygodni.
  5. Jeśli odinstalowuje oprogramowanie na danym komputerze, jego użytkownik komputera ma o tym informacje, wie i widzi to?
    Odpowiedź: Te informacje są dostępne jedynie w konsoli. Jeśli chciałby Pan poinformować użytkownika o deinstalacji oprogramowania można do tego wykorzystać „Serwer wiadomości”
  6. Ile trwa skanowanie sieci?
    Odpowiedź: Skanowanie jest uzależnione od wielkości sieci. Dla sieci składającej się z kilkuset komputerów będzie to kilkanaście minut.
  7. Każdy dysk muszę szyfrować osobno, czy można wszystko na raz?
    Odpowiedź: Za pomocą systemu możemy zaszyfrować masowo wszystkie dyski dostępne w komputerach.
  8. Jak długo trwa skanowanie komputerów?
    Odpowiedź: Skanowanie komputera jest uzależnione od ilości plików na danych komputerze. Komputer z mniejszą liczbą plików zostanie przeskanowany szybciej. Średnio komputer jest skanowany w 10 min, jednak do tego czasu należy doliczyć czas potrzebny na wysłanie i odebranie tych informacji przez eServer. Jeśli wszystkie komponenty pracują prawidłowo to łączny czas nie powinien przekroczyć 1h.
  9. Czy kolumny na raportach PP,PZ itd. są modyfikowalne ? Kto ma prawo modyfikacji?
    Odpowiedź: Oczywiście kolumny są modyfikowalne. Dostęp do modyfikacji ma każdy użytkownik posiadający uprawnienia do modyfikacji. Takie uprawnienia możemy przydzielać zarówno do grup np. administratorzy jak i do konkretnych użytkowników np. Jan Nowak.
  10. Jaka jest reakcja na sprzęt „OBCY” – przypadkowo wpięty do sieci.
    Odpowiedź: Informacje o nowym sprzęcie możemy odczytać za pomocą skanera sieci. Wymagane jest uruchomienie skanowania DHCP.
  11. Czy jest możliwość utworzenia bazy urządzeń ZAUFANYCH ?
    Odpowiedź: Tak, administrator ma możliwość autoryzacji wszystkich komputerów wpiętych do systemu. Komputery zautoryzowane możemy traktować jako „zaufane”.
  12. Czy na mapie sieci widać switche? Czy wszystko jest podpięte bezpośrednio do routera?
    Odpowiedź: Z poziomu mapy sieci jesteśmy wstanie odczytać informacje o całym sprzęcie wpiętym do sieci. Jeżeli urządzenia łączą się przez switch to również taką informacje dostaniemy.
  13. Czy jest jakaś ściągawka, dokumentacja odnośnie dostępnych widoków, tabel i pól, które możemy wykorzystać przy tworzeniu swoich raportów?
    Odpowiedź: Oczywiście razem z systemem dostarczamy niezbędną dokumenty ułatwiające użytkowanie systemu. W przypadku gdy dokumentacja okaże się niewystarczająca, klienci mają możliwość skorzystania z pomocy konsultanta.
  14. Jest możliwość obsługi wirtualizacji: Oracla – virtualbox oraz Apple Parallels?
    Odpowiedź: Obecna wersja systemu wspiera Vmware i Hyper-v, nie wykluczamy jednak dodania obsługi kolejnych systemów.
Sprawdź inne nasze webinary

Zastosowanie sztucznej inteligencji w zarządzaniu i bezpieczeństwie IT

  1. Jak długo trwają poszczególne etapy w klasyfikatorze stron www?
    Odpowiedź: Najdłużej trwa połączenie ze stroną internetową, która może trwać nawet do 5 sekund, zwłaszcza dla połączeń ze stronami obcojęzycznymi z innych krajów. Etap formatowania tekstu jest zależny od wielkości strony internetowej i ilości słów. Czas formatowania i pobierania słów ze strony internetowej to około 0.3-0.5 sekundy, a długość działania algorytmu klasyfikacji to czas nieprzekraczający 0.3 sekundy
  2. Jakich stron nie można sklasyfikować?
    Odpowiedź: Cały czas pracujemy, aby jak najwięcej stron internetowych było klasyfikowane. Strony mają to do siebie, że są tworzone często w dosyć dowolny sposób, przez co mogą występować problemy przy formatowaniu, czy obsłudze funkcjonalności przechodzenia po podlinkach/zakładkach. Do tego dochodzą też strony internetowe przekierowujące, doładowujące zasoby z serwerów zewnętrznych, których nie widzimy, czy też strony składające się z samych obrazów, których na ten moment nie obsługujemy.
  3. W jaki sposób zostały wybrane algorytmy klasyfikacji?
    Odpowiedź: Algorytmy klasyfikacji zostały wybrane na podstawie badań przeprowadzonych przy użyciu rzeczywistych danych w formie słów znajdujących się na stronie internetowej, a ich dobre rezultaty i szybkie działanie zostały potwierdzone przy praktycznym działaniu w pracy z setkami tysięcy witryn internetowych.
  4. Od czego zależy poprawność wyników?
    Odpowiedź: Algorytmy klasyfikacyjne praktycznie są niezawodne, gdy strony internetowe są monotematyczne, oraz gdy mają duże ilości tekstu. Problematyka klasyfikacji objawia się w momencie obsługi stron wielotematycznych, gdzie więcej niż jedna kategoria jest poprawna, gdy jest bardzo mało słów na stronie, lub gdy pobrane są słowa, których wysoka częstotliwość występowania może doprowadzić do błędnych wyników. W szczególności, gdy pobrane zostanie słowo, które nie odnosi się do kategorii, której spodziewamy się otrzymać.
Sprawdź inne nasze webinary

Rekomendacje

Nasi klienci rekomendują system eAuditor:

System eAuditor umożliwia nam administrowanie siecią oraz usprawnia procesy w zakresie prowadzenia inwentaryzacji zasobów posiadanych przez naszą rozgłośnię.

Radio Lublin S.A.

Wykorzystując funkcjonalności oprogramowania eAuditor posiadamy pełną kontrolę nad sprzętem informatycznym, możemy w pełni zautomatyzowany sposób przeprowadzać inwentaryzację aplikacji i pakietów, a także monitorować infrastrukturę IT.

Centrum Onkologii – Instytut im. Marii Skłodowskiej-Curie

Rekomendujemy system eAuditor jako narzędzie kompletne i funkcjonalne, które usprawnia zarządzanie infrastrukturą IT oraz wspiera codzienną pracę administratorów sprzętu i oprogramowania. Szeroka funkcjonalność wpływa na usprawnienie wielu procesów bez specjalistycznego oprogramowania, których przeprowadzenie mogłoby okazać się czosochłonne i zasobożerne.

Komenda Główna Państwowej Straży Pożarnej w Warszawie

Polecamy oprogramowanie eAuditor jako nowoczesne i sprawdzone rozwiązanie, które poprawia wydajność oraz efektywność posiadanych zasobów, natomiast firmę BTC Sp. z o.o. jako profesjonalny i doświadczony zespół specjalistów IT.

Remondis Sp. z o.o.

System został wdrożony terminowo i rzetelnie, a jego działanie przebiega prawidłowo i bez żadnych zarzutów. Konsultanci BTC okazali się niezwykle pomocni zarówno przy wdrożeniu, jak i przy późniejszych szkoleniach z użytkowania systemu.

Narodowy Stary Teatr im. Heleny Modrzejewskiej w Krakowie

Wdrożenie systemu eAuditor pozwoliło nam precyzyjnie określić stopień wykorzystania posiadanych licencji oprogramowania. Z powodzeniem wykorzystujemy funkcjonalności, które pomagają nam podnieść efektywność wykorzystania posiadanych zasobów. Polecamy oprogramowanie eAuditor jako nowoczesne i sprawdzone rozwiązanie, które poprawia wydajność oraz efektywność posiadanych zasobów.

Książnica Pomorska

Wdrożenie systemu eAuditor zostało wykonane profesjonalnie i w ustalonym terminie. Dodatkowo konsultanci BTC Sp. z o.o. zaoferowali pełne wsparcie merytoryczne oraz szkoleniowe. Polecamy BTC Sp. z o.o. jako wiarygodnego i sprawdzonego partnera biznesowego.

Wojewódzki Sąd Administracyjny w Warszawie

Rekomendujemy system eAuditor wraz z dodatkiem Hyprovision DLP jako narzędzie kompletne i funkcjonalne. W codziennej pracy wykorzystujemy funkcjonalności, m.in. inwentaryzację aplikacji i pakietów oraz monitorowanie oprogramowania i sprzętu IT. Dzięki systemowi firmy BTC, zarządzanie IT stało się znacznie łatwiejsze, a czas poświęcony inwentaryzacji sprzętu i oprogramowania został zredukowany.

Przedsiębiorstwo Komunikacji Samochodowej S.A. w Poznaniu

Ostatnie publikacje

Więcej

Zapisz się do naszego newslettera o webinariach


Uzupełnienie powyższego pola stanowi zgodę na otrzymywanie od BTC Sp. z o.o. z siedzibą w Szczecinie newslettera zawierającego treści marketingowe dotyczące webinarów przeprowadzanych przez firmę BTC sp. z o.o.. Zgodę można wycofać w każdym czasie. Wycofanie zgody nie ma wpływu na zgodność z prawem przetwarzania dokonanego przed jej wycofaniem. Administratorem Pani/Pana danych osobowych jest BTC sp. z o.o. z siedzibą przy ul. 1 Maja 38, 71-627 Szczecin. Pani/Pana dane osobowe będą przetwarzane w celu kierowania do Pani/Pana newslettera. Więcej informacji na temat przetwarzania danych osobowych, w tym o przysługujących Pani / Panu prawach, znajduje się w naszej Polityce Prywatności.